EERST EIGEN HUIS VERKOPEN EN DAN PAS ANDERE WONING KOPEN?

Doorstromers

Onder “doorstromers” verstaan wij eigenaren van een woning die hun eigen woning verkopen en een andere woning kopen, bijvoorbeeld omdat zij werk in een ander deel van Nederland gaan verrichten. Of omdat de nieuwe woning groter is of juist kleiner. Wij zien vooral dat ouderen de keuze maken om op enig moment de grote gezinswoning te willen vervangen door een kleinere woning of appartement.

Lastige keuze bij onrustige markt

Doorstromers staan voor de keuze: eerst de oude woning verkopen en dan pas de nieuwe woning kopen? Of, onder het motto geen oude schoenen weggooien voor je nieuwe hebt, eerst een nieuwe woning kopen voor je de oude woning verkoopt?

In een markt waarin de prijzen van woningen en de rente voor de (nieuwe) hypotheek stabiel zijn, zijn de risico’s van beide keuzes goed te overzien. Die “rustige” markt is er op dit moment echter niet. De prijzen van woningen zijn de afgelopen maanden wat gedaald. Onduidelijk is of deze daling doorzet. De rente daarentegen is juist gestegen. Deskundigen houden rekening met een verdere rentestijging.

De slechtste scenario’s

In de huidige onrustige markt kunnen de volgende scenario’s zich voordoen:

  • Je koopt eerst een nieuwe woning. Je hebt dan zekerheid over de prijs die je voor de nieuwe woning betaalt. Ook de rente die je over de nieuwe hypotheek gaat betalen is dan bekend. Waar je niet zeker van bent, is binnen welke termijn jij je oude woning kan verkopen en tegen welke prijs. Heb je bij de financiering van je nieuwe woning rekening gehouden met een bepaalde opbrengst van je oude woning dan kan je in financiële problemen komen wanneer het heel lang duurt om de oude woning te verkopen of doordat de uiteindelijke verkoopprijs (veel) lager is dan waarmee je aan het begin rekening hebt gehouden.
  • Je kan er ook voor kiezen jouw oude woning eerst te verkopen. Je hebt dan de zekerheid van het bedrag dat je kan gebruiken voor de financiering van je nieuwe woning. Vaak zal het geld dat overblijft uit de verkoop van de oude woning onvoldoende zijn om de aankoop van de nieuwe woning te financieren. Je zal dan voor de nieuwe woning een aanvullende hypotheek moeten afsluiten. Tussen het moment dat de oude woning is verkocht en je de nieuwe woning wilt aankopen kan de hypotheekrente echter stijgen. De vraag is dan of jouw inkomen nog wel voldoende is om het noodzakelijke bedrag te lenen. In het slechtste geval kun je in dit scenario de aankoop van een nieuwe woning financieel niet rondkrijgen.

Extra risico’s bij nieuwbouw

Extra risico’s ontstaan bij nieuwbouw. Door de gestegen rente en door de stijging van de bouwkosten gaan steeds meer nieuwbouwprojecten niet door. Bij projecten die wel doorgaan zijn de kosten die de koper uiteindelijk moet betalen (veel) hoger dan waarmee zij bij het begin van het traject rekening hebben gehouden. Ook hier zitten deze kopers met een probleem wanneer hun oude woning inmiddels is verkocht en op enig moment aan de kopers geleverd moet worden.

Neem tijdig contact met ons op

Heb jij plannen om je bestaande woning te verkopen en een andere woning te kopen of in te tekenen op een nieuwbouwproject, maak dan een afspraak met ons. Wij zetten de verschillende mogelijkheden dan voor jou op een rij en denken graag mee over opties die voor jou de minste risico’s met zich meebrengen. Meer informatie over hypotheken? Klik dan hier.