KERSTLAMPJES OPHANGEN? DENK AAN DE BRANDVEILIGHEID!

Brand overkomt mij niet. Denk je. Toch krijgt de brandweer jaarlijks duizenden meldingen van brand in een woning. Ben je van plan de komende dagen de kerstverlichting op te hangen? Lees dan snel verder.

Iedereen wil graag brand in zijn of haar woning voorkomen. Gelukkig kun je zelf veel doen om je huis brandveiliger te maken. Mocht er toch brand uitbreken, kun je de gevolgen beperken. Je kunt er zelfs je leven en die van je huisgenoten mee redden!

Ga je binnenkort de kerstboom opzetten en de kerstverlichting ophangen? Gebruik dan goedgekeurde, niet beschadigde stekkerdozen en verbind deze niet zomaar onderling met elkaar! Als je teveel stekkerdozen aansluit op één groep, kan er overbelasting ontstaan met brand als gevolg. Ook moet je haspelkabels altijd helemaal uitrollen voordat je ze gebruikt. Opgerolde haspels kunnen oververhit raken en brand veroorzaken.

Waar je bij je entree bijvoorbeeld op kunt letten is of je huisnummer goed zichtbaar is voor de brandweer? Zo kunnen ze vanuit een rijdende auto goed zien wat het juiste adres is. Kun je je huis snel verlaten indien dit nodig is? Zorg bijvoorbeeld voor een vaste, veilige opbergplaats voor je sleutels. Zijn de gang en trap vrij van obstakels? Dit voorkomt hinder wanneer je bij brand moet vluchten.

Laat je de cv-ketel regelmatig controleren? Dit voorkomt dat er koolmonoxide ontstaat, wat zeer gevaarlijk gas is dat je niet ruikt, proeft of ziet maar er wel bewusteloos door kunt raken of zelfs overlijden.

Kook je op gas? Controleer dan regelmatig of de gasslang naar het gasfornuis nog in goede staat is. Daarnaast moet er voldoende afstand zitten tussen het kooktoestel en brandbare dingen als gordijnen, thee- en handdoeken.

Maak je gebruik van elektrische dekens? Gebruik ze op de juiste manier om kortsluiting of oververhitting te voorkomen. Als je de deken niet gebruikt, berg deze dan opgerold op. Bij opvouwen kan de bedrading mogelijk beschadigen.

  • blijf kalm
  • waarschuw je huisgenoten
  • verlaat via de kortste weg de woning
  • houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter je
  • blijf bij rookontwikkeling dicht bij de vloer
  • ga naar de afgesproken verzamelplaats en controleer of iedereen buiten is
  • bel 112 en geef je naam en volledige adres
  • wacht op de brandweer en meld bijzonderheden

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden, wil je weten wat je nog meer kunt doen? Download dan de flyer ‘brandveilig wonen’. Wil je controleren of jij wel voldoende verzekerd bent? Neem dan contact met ons op!