ENERGIELABEL BEPALEND VOOR HOOGTE MAXIMALE HYPOTHEEK

Om duurzaamheid en het kopen van duurzame woningen aan te moedigen, is het in 2024 mogelijk om meer te lenen voor dit type woningen. De beduidend lagere energierekening bij een energiezuinige woningen zorgt er namelijk voor dat je meer overhoudt voor de hypotheek. Hier tegenover staat dat de leencapaciteit  juist daalt wanneer je een woning wilt kopen met een energielabel E, F of G. Iets om rekening mee te houden dus bij het selecteren van een nieuwe woning.

Koop je een woning met een ‘slecht’ energielabel? Ook dan is er voordeel te behalen: je kunt een extra bedrag lenen om hun huis energiezuiniger te maken. Hiervoor bestaat een lijst van maatregelen die vrijwel altijd de energierekening meer doen dalen dan dat de maandlasten van de hypotheek stijgen. Dit bedrag was voorheen niet hoger dan € 9.000. Ook dit bedrag wordt nu gedifferentieerd naar energielabel. Omdat er bij EFG-woningen meer maatregelen nodig zijn, kun je bij het kopen van deze woningen een hoger bedrag extra lenen dan een woning die al energiezuiniger is. Voor EFG-woningen is dit in 2024 € 20.000. Zie het overzicht hieronder voor alle bedragen.

Ben je single en wil je een hypotheek afsluiten of verhogen? Dan heb je in 2024 meer mogelijkheden. De overheid wil het voor alleenstaanden makkelijker maken om een woning te kopen. Als je minimaal € 28.000 per jaar verdient, kan je € 16.000 extra lenen. Dat maakt het makkelijker om een woning aan te kopen.

Heb je vragen of wil je meer informatie. Neem dan vrijblijvend contact met ons op.