Hypotheek afsluiten
Hypotheek afsluiten, wijzigen of oversluiten? Wij regelen het voor je!

Ga je je eerste woning kopen in Rijssen of omgeving, wil je je huidige hypotheek oversluiten met een lagere hypotheeklast of ga je een nieuwe woning betrekken? Elke situatie is anders en heeft een passend advies nodig. Als Erkend Hypotheek Adviseur in Rijssen vergelijken wij meer dan 40 maatschappijen voor je en helpen je zo de meest geschikte hypotheek te vinden.
Kan jij ook niet wachten om je eerste woning te kopen of te verhuizen naar jouw droomhuis? Maak hier een afspraak met één van onze ervaren adviseurs en laat jouw droom werkelijkheid worden!
Hypotheekvormen
Welke hypotheekvormen zijn er? En welke vorm past het beste bij jouw situatie? De meest afgesloten hypotheekvormen zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Hierbij is de rente aftrekbaar en los je maandelijks af. Voor een aflossingsvrije hypotheek geldt dat wanneer je deze nu afsluit, de rente niet aftrekbaar is. Heb je vóór 2013 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten? Dan is de rente ervan nog wel aftrekbaar. Daarnaast kon je eerder diverse andere hypotheekvormen afsluiten. Het kan zijn dat je deze nog hebt lopen. Onder bepaalde voorwaarden kun je een al afgesloten hypotheek ook meenemen naar je volgende hypotheek. Dit kan gaan om bijv. een bankspaarhypotheek, spaarhypotheek of beleggingshypotheek. Wanneer je je overwaarde op wilt nemen kun je naast een aflossingsvrije, annuïteiten- en lineaire hypotheek, ook specifiek kiezen voor de volgende hypotheekvormen: krediethypotheek, opeethypotheek of seniorenhypotheek. Onze adviseurs voorzien je graag van advies.
Annuïteitenhypotheek
Het bruto bedrag dat je aan rente en aflossing samen betaalt, is zolang je rente vaststaat elke maand hetzelfde. Tijdens de looptijd bestaat dit bedrag in het begin vooral uit rente, maar je gaat steeds meer aflossen. Omdat je steeds minder rente gaat betalen, wordt je belastingvoordeel kleiner. Je netto maandlasten stijgen. Je hebt aan het einde van de looptijd je schuld helemaal afgelost. Je mag rente onder voorwaarden aftrekken bij de belasting.
Lineaire hypotheek
Je maandlasten dalen tijdens je rentevaste periode. Je lost tijdens de looptijd elke maand hetzelfde bedrag af. Omdat je schuld kleiner wordt, ga je steeds minder rente betalen. Je belastingvoordeel wordt dus kleiner. Je hebt aan het einde van de looptijd je schuld helemaal afgelost. Je mag rente onder voorwaarden aftrekken bij de belasting.
Aflossingsvrije hypotheek
Je betaalt elke maand hetzelfde bruto bedrag zolang de rente vaststaat. Je mag maximaal 50% van de marktwaarde van je huis aflossingsvrij lenen. Aan het einde van de looptijd los je in 1x je schuld af. Je mag de rente niet aftrekken bij de belasting, tenzij je al voor 2013 aan aflossingsvrije hypotheek hebt afgesloten of een hypotheek uit die periode oversluit en aan de voorwaarden voldoet.
Bankspaarhypotheek
Bij een bankspaarhypotheek los je niet af, maar spaar je het totale bedrag bij elkaar. Het geld komt op een geblokkeerde spaarrekening te staan en daarover ontvang je rente. De rente is gelijk aan de hypotheekrente. Aan het einde van de looptijd wordt de hypotheekschuld in één keer afbetaald met het geld dat op de rekening staat.
Spaarhypotheek
Bij de spaarhypotheek spaar je tijdens de looptijd via een kapitaalverzekering je aflossing bij elkaar. Zo kun je aan het eind van de looptijd met het gespaarde kapitaal je hypotheek in één keer afbetalen. Dit type hypotheek kun je niet meer als nieuwe hypotheek afsluiten. Wel hebben veel mensen nog een lopende spaarhypotheek. Waar doe je verstandig aan als je een spaarhypotheek hebt lopen? Onze adviseurs vertellen je graag meer.
Beleggingshypotheek
Beleggen voor de aflossing van je hypotheek – dat is in grote lijnen wat een beleggingshypotheek inhoudt. Je betaalt maandelijks een premie in een kapitaalverzekering of stort dit op een beleggingsrekening en lost daarmee aan het eind van de looptijd je hypotheek af. Dit type hypotheek wordt op dit moment niet meer aangeboden, maar je kunt wel een bestaande beleggingshypotheek hebben lopen. Wat kun je daar het beste mee doen? Onze adviseurs helpen je graag verder.
Krediethypotheek
Bij een krediethypotheek gebruik je de overwaarde op je huis om een lening af te sluiten. Het is in feite een doorlopend krediet waarbij je huis als onderpand dient. Je betaalt er minder rente over dan bij een normaal doorlopend krediet, maar wel meer rente dan over een gewone hypotheek. De krediethypotheek kun je niet meer nieuw afsluiten, maar wellicht heb je dit type hypotheek nog lopen. Vraag onze adviseurs wat jouw opties zijn.
Opeethypotheek
Speciaal voor gepensioneerden met een forse overwaarde maar ook een relatief klein pensioeninkomen is er de opeethypotheek. Je kunt met deze hypotheek je overwaarde verzilveren, ook als je inkomen te laag is voor een tweede hypotheek. Een aantrekkelijke optie om bijvoorbeeld je pensioen aan te vullen of een verbouwing te betalen. Maar er kleven voor- en nadelen aan. Hoe zit dat precies? Onze hypotheekadviseurs geven je graag een eerlijk en passend advies.
Seniorenhypotheek
De seniorenhypotheek is er speciaal voor ouderen die met pensioen zijn. Bijvoorbeeld als je na je pensioen een nieuwe woning wilt kopen, als je je hypotheek op latere leeftijd oversluiten of als je behoefte hebt aan meer financiële ruimte. Met een hypotheek voor senioren kun je je overwaarde verzilveren, een nieuw huis bekostigen of andere mooie pensioenplannen realiseren.